Om ÅsNa

Åbolands Nation vid Åbo Akademi, eller kort ÅsNa, är en nation främst menad för studerande med  ursprung i Åboland eller Åbo. Vi välkomnar precis alla studeranden vid Åbo Akademi eller Novia,  inga krav på födelseort finns alltså. Alla studerande i Åbo har  ju åtminstone en klar koppling till just vår nation, en koppling som klart uppmuntar till medlemsskap – Åbo är ju allas vår studiestad, staden vi bor i för tillfället!

ÅsNa grundades år 1977 och är därmed den yngsta nationen vid Åbo Akademi. Till en början hette nationen Pargas Nation och hade under sin storhetstid i början av 80-talet över 500 medlemmar. Intresset för nationsverksamheten sjönk dock under 90-talet och föreningen, som då gick under namnet Åbolands Skärgårdsnation, miste endel av sina medlemmar. Efter en paus på några år i början av 2000-talet återupplivades verksamheten år 2004 under det nya namnet Åboland Nation vid Åbo Akademi. Sedan dess har nationen vuxit kraftigt och i dagens läge har nationen dryga 100 medlemmar. Medlemmarna kommer främst från Åboland men nuförtiden har nationen även medlemmar med ursprung utanför Åboland.

Som nation erbjuder vi dig som studerande en möjlighet att vidga dina vyer och träffa människor med annan studieinriktning, stifta nya bekantskaper och högst troligen träffa på gamla vänner (och släktingar). Att vara medlem i en nation är ett underbart komplement till ämnesföreningarna och det är absolut även möjligt att vara medlem i flera än en nation!

ÅsNas verksamhet omfattar sitzar, motionsverksamhet, temakvällar, övriga sociala evenemang samt allmänt arbete till medlemmarnas fördel. Föreningen är mest känd för den traditionella Skärgårdssitzen, en snäppet finare sitz som ordnas i samband med strömmingsmarknaden varje höst. Föreningen leds av styrelsen som väljs på höstmötet i November.

Välkommen med!

 

 

Lämna ett svar